Lädervård, frågor och svar

Lädervård, frågor och svar
Hur använder jag EKOL till läder för att få bäst resultat på ...?

Torrt, sprucket läder.

Applicera EKOL med en trasa, svamp eller pensel beroende på storleken av det område som oljas in och den mängd olja som skall användas.

Smutsigt läder.

Rengör lädret först med lädertvål i fast eller flytande form. Torka ytan fri från smuts och lera. EKOL-olja kan påföras efter rengöring med lädertvål. Oljan kan även påföras när lädret är fuktigt.

Stryk på EKOL-olja med trasa, svamp eller pensel beroende på storleken av det område som skall oljas och den mängd olja som skall användas.

Saltränder.

Tvätta bort ränderna antingen med olja eller tvål.

_________________________________________________________________________________________

Hur ofta ska jag olja mina lädervaror?

Frekvensen av insmorning beror på slitage och användning av lädret, temperatur, luftfuktighet och miljö. Det är viktigt att komma ihåg att lädret en gång var ett levande material. Djurhud vars cellstruktur stöddes av vatten.

Efter garvningsprocessen behandlas och inoljas lädret. Alla oljor kommer förr eller senare att avdunsta vilket gör att lädret riskerar att torka och spricka. Förlora sina unika egenskaper d.v.s att vara vattenavstötande och isolerande mot kyla respektive värme.

EKOL-oljans komposition gör att den tränger djupt in i lädret, dess cellstruktur. Detta är nödvändigt för att "smörja" gamla muskeltrådar så att de åter blir smidiga, mjuka och inte brister.

Oljan kan strykas på med trasa, svamp eller pensel beroende på mängden olja som behövs. Börja gradvis, låt torka in. Smörj åter in till dess att objektet är mättat. Torka bort eventuellt överskott. Låt torka. Polera.

_________________________________________________________________________________________


Jag har en skinnsoffa (och andra möbler). Kan jag använda EKOL-olja på den?

Uppriktigt, skinnsoffor är svårt. Det finns många typer av skinn, infärgningar, tjocklek etc.

Mot bakgrund av detta är det svårt att ge generella råd och anvisningar. Prova dig fram. Börja med ett bakstycke.

Är EKOL-olja bra för mocka?

Mocka är riskabelt, det suger upp oljan snabbt och är näst intill omöjligt att ta bort.
Det rekommenderas INTE att använda EKOL på mocka . Det förstör inte mocka, men det mörknar. Detta upprör folk så vi vill inte rekommendera det. EKOL-olja rekommenderas därför inte till mockaskinn!

_________________________________________________________________________________________

Finns det en skillnad i tillämpningen EKOL på ...?

Häst, skor, väskor, soffor.

Alla ovanstående läderobjekt kommer att suga upp olja i olika mängder på grund av storleken på lädret och vilken typ av hud produkten var gjord av.

Hästutrustning, tillbehör.

Hästtillbehör brukar vara av tjockt läder konstruerat för tuffa förhållanden utomhus. Oljan kan strykas på med trasa, svamp eller pensel beroende på mängden olja som behövs.

Det är bäst att tvätta bort svett och smuts, och sedan använda oljan. Observera, oljan kan användas på lädret fastän det fortfarande är fuktigt. Börja gradvis, låt torka in. Smörj åter in till dess att objektet är mättat. Torka bort eventuellt överskott. Låt torka. Polera.

Skor.

Skor är gjorda av olika tjockt läder och sträcker sig från däggdjursskinn till reptilläder.

Använd en trasa eller svamp för fina läderskor, eller tandborste för jaktstövlar att lägga på oljan. Börja med lite olja och lägg sedan tills lädret inte kan suga upp mer olja. Det är bäst att börja lätt och sedan torka bort den överflödiga oljan för att förhindra färgning av byxbenen när de ligger mot skorna.

Portmonnäer.

Portmonnäer är vanligen tillverkade av fint läder som kan vara hård, slät eller strukturerad med ett antal vackra mönster. Applicera oljan lätt först och lägg till det som behövs för att smörja lädret. Ha ingen extra olja eftersom plånböcker kommer i kontakt med kläderna. Torka bort överflödig olja och polera med en trasa.

Soffor.

Soffor och lädermöbler, bilsäten, inklusive möbler kräver oljeavskiljning i små mängder för att kontrollera utnyttjandegraden av oljan i lädret. Det är bäst att lägga lite olja först och se hur det suger in, istället för att torka bort en massa överflödig olja som inte kan dra in.

Moderna metoder för att framställa läder för möbelmarknaden har utvecklats till en delning av läder med några millimeter i tjocklek. Detta ger mindre läder för att suga upp oljan. Också det kan ge en grov läderyta liknande mocka. Den ytan kommer att suga upp mer olja och kommer att mörkna lite liknande den effekt som anges för skor. Så var noga med att använda olja i små mängder på tunna skinn och läder med grov yta.

Kläder.

Kläder täcker ett brett spektrum av läder, plus mocka. Vi rekommenderar inte att smörja mocka. Normala läderkläder blir bäst oljade genom att oljan gradvis i små mängder tillförs tills lädret känns mjukt. Torka bort eventuell överflödig olja och påför olja till torrare områden för att säkerställa att lädret har en enhetlig färg. Oljan kommer att mörkna läder som har torkat ut.

Mitt barn har druckit läderolja. Vad ska jag göra? Är det farligt?

Ge vatten att dricka. Framkalla inte kräkning. Kontakta läkare om stora mängder har svalts.
Om läderoljan kommer in i ögonen, skölj ögonen med vatten. Om irritation kvarstår, uppsök läkare.

_________________________________________________________________________________________

Vilka är fördelarna med att behålla läder oljad?

Läder som är oljad förblir flexibelt och spricker inte. Oljad läder har också en uppblåst cellstruktur som ger det tillbaka dess kvalitet såsom isolering mot värme och kyla. En annan viktig sak är styrkan i lädret och dess slitage-egenskaper.

Oljad läder får ökad rivstyrka som är mycket viktigt mot slitaget vid dagligt bruk. Läder som används utomhus och utsätts för regn, värme och kyla, behåller egenskaper såsom t.ex. mjukhet, flexibilitet mm.

Även vanliga produkter, plånböcker, handväskor, bagageväskor, skyddas och motstår, väder och vind mm bättre.

Vilka är de bästa verktygen för att stryka på EKOL, och hur man använder dem?

Påför EKOL med en trasa, svamp eller pensel beroende på storleken av det område som oljas och den mängd olja som skall påföras. Det är bäst att ta lite olja först och sedan lägga på mera vid behov tills lädret är mättat.

Vad är torktiden efter att jag har oljat in lädret?

Torktid kan inte anges eftersom lädret ska suga upp så mycket som möjligt av oljan. När den inte suger upp mer olja, torka då bort all överflödig olja.

Published on